Het is voor iedereen verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. Vroeger was dat niet zo, toen waren mensen met een inkomen onder een wettelijk vastgestelde grens met hun hele gezin automatisch verzekerd via het ziekenfonds.

Basisverzekering

De basisverzekering dekt de meeste noodzakelijke medische kosten. Bezoeken aan de huisarts horen hier bijvoorbeeld bij, de meeste medicijnen die de huisarts voorschrijft, ziekenhuisopnames, en medische behandelingen. Ook de tandartskosten voor kinderen tot achttien jaar vallen in het basispakket. Bij elke zorgverzekeraar kun je terecht voor een basisverzekering. De inhoud van de basisverzekering is overal hetzelfde, maar de uitvoering kan verschillen. De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering. Wel zijn er prijsverschillen tussen de verzekeraars. De verzekeraars mogen bij het afsluiten van een basisverzekering geen voorwaarden stellen of bijvoorbeeld een medische keuring eisen, ze moeten iedereen accepteren. Iedereen van achttien jaar en ouder moet verplicht een basisverzekering afsluiten. Kinderen die jongeren zijn dan achttien, zijn gratis met hun ouders meeverzekerd.

Geen ziektekosten? No-claimkorting

Als je in een jaar geen of weinig ziektekosten maakt, krijg je een no-claimkorting van maximaal ruim 250 euro terug van de zorgverzekeraar. Bezoeken aan de huisarts, de zorg voor kinderen tot achttien jaar, verloskundige zorg en kraamhulp tellen niet mee voor de no-claimkorting.

Aanvullende verzekeringen

Aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht. Als je verwacht dat je extra medische kosten maakt die je ook vergoed wilt krijgen, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor je tandartskosten, want die zitten niet in het basispakket. Er zijn heel veel aanvullende verzekeringen. De meest eenvoudige bieden een beperkte aanvulling op de basispolis. De meest uitgebreide vergoeden behandelingen waar je misschien nooit gebruik van zult maken. Het gevolg is dat er een groot prijsverschil tussen de polissen is. In het algemeen kun je zeggen dat jonge mensen volstaan met een basisverzekering, terwijl ouderen of mensen met een gezin vaak beter af zijn met een aanvullend pakket.

Vergelijk offertes en en polisvoorwaarden

Bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering is het verstandig om bij verschillende verzekeraars polisvoorwaarden en offertes op te vragen en die kritisch met elkaar te vergelijken. Als je daar een avondje voor uit trekt, kom je vaak al een heel eind. Als je vaak bij de tandarts komt en verwacht dat je binnenkort een paar kronen nodig hebt, kun je het beste een aanvullende verzekering kiezen met een goede tandartsdekking. Zo moet je voor jezelf bekijken welke het beste bij jouw persoonlijke situatie past.