Een uitvaartverzekering sluit je af om verzekerd te zijn voor de kosten van een begrafenis of crematie. Vroeger had bijna iedereen zo’n verzekering. Bij de geboorte van een baby werd deze in veel gezinnen standaard geregeld. Veel mensen hadden niet voldoende geld om zomaar een begrafenis te betalen, dus die verzekering was een geruststellende gedachte. Vaak kwam er wekelijks iemand aan de deur om de premie te incasseren.

Natura verzekeringen

De belangrijkste reden om er tegenwoordig een af te sluiten, is het gemak. Bij dit soort verzekeringen wordt namelijk meestal geen bedrag uitgekeerd, maar een aantal diensten. Uitvaartverzekeringen zijn bijna altijd naturaverzekeringen. Je kiest een pakket en je bent verzekerd voor de uitvoering van dat pakket. Zo’n pakket kan beperkt zijn of uitgebreid, bijvoorbeeld met of zonder de kosten van een grafsteen of een overlijdensadvertentie. Het voordeel van zo’n naturaverzekering is dat de nabestaanden zich niet met allerlei praktische zaken bezig hoeven te houden.

Uitvaartverzorger

Het nadeel is dat de nabestaanden weinig vrijheid hebben om dingen anders te regelen. De verzekeraar werkt bijna altijd samen met een vaste uitvaartverzorger. Dat is vervelend als de nabestaanden de voorkeur geven aan een andere uitvaartverzorger. Als je het belangrijk vindt dat de nabestaanden iets te kiezen hebben, moet je hier goed opletten bij het afsluiten van de polis. Overigens is het wel mogelijk om allerlei extra’s te regelen – bijvoorbeeld een ander type kist of een uitgebreide lunch na afloop -, maar als dat buiten de polis valt, moet er apart voor betaald worden.

Persoonlijke uitvaart

Het komt steeds vaker voor dat mensen hun uitvaart heel persoonlijk willen invullen. In zo’n geval is het verstandig om te kiezen voor een uitvaartverzekering die deze ruimte biedt. Ook kun je een zogenaamde sommenverzekering overwegen. Dan verzeker je geen diensten, maar een bedrag om de uitvaart van te betalen. Dat verzekerde bedrag moet je in de loop der jaren waarschijnlijk aanpassen, omdat het tegen de tijd dat het uitgekeerd wordt misschien niet voldoende is om een begrafenis of crematie van te bekostigen.