Een huisdierenverzekering is anno 2020 niks aparts meer. De medische voorzieningen voor dieren beginnen verdacht veel op die voor mensen te lijken. Vroeger had je een gewone dierenarts, die alle kleine huisdieren behandelde, ongeacht hun kwaal. Tegenwoordig hebben dierenartsen steeds vaker een specialisme. Je kunt met je hond naar de hondenarts om zijn tandsteen te laten verwijderen. Als de hond kanker heeft, kun je naar een oncoloog, die ervoor zorgt dat het dier bestraald wordt. Je kunt je voorstellen dat dit leidt tot enorm hoge rekeningen.

Ziektekostenverzekering

Nu de dierengeneeskunde zo’n hoge vlucht neemt, is het niet verwonderlijk dat verzekeraars zich op deze markt begeven. Aan de 3,3 miljoen katten en 1,8 miljoen honden die Nederland telt, valt heel wat te verdienen. Je kunt zelfs al ziektekosten reisverzekeringen voor je hond afsluiten, zodat Bello in heel Europa op gratis medische zorg kan rekenen. Dat laatste lijkt wat overdreven, maar een gewone ziektekostenverzekering zou je kunnen overwegen. Zeker als je van plan bent alles uit de kast te halen als Bello begint te kwakkelen. Het blijft echter wel een persoonlijke keuze.

Lees de polisvoorwaarden goed

Het is heel belangrijk dat je de polisvoorwaarden goed doorneemt. Meestal zijn kwalen die vaak voorkomen – bijvoorbeeld knieproblemen bij bepaalde hondenrassen – uitgesloten van de verzekering. Dus dan moet je ondanks die mooie polis de foto’s en de rekening van de orthopeed toch nog zelf betalen. Heb je al een huisdierenverzekering maar vergoedt jouw verzekeraar heel veel niet? Dan is overstappen ook altijd nog een mogelijkheid.

Uitvaartverzekering

In de categorie huisdierenverzekering is er tegenwoordig ook de uitvaartverzekering. Als je ervan uitgaat dat je je alleen moet verzekeren tegen kosten die je niet zelf kunt dragen, moet je niet aan zo’n verzekering beginnen. Bovendien brengen verzekeraars voor zo’n uitvaartverzekering meestal een eenmalige premie in rekening die net zo hoog is als de uiteindelijke begraaf- of crematiekosten.