Een tweedehands Optimistje, een afdankertje van de plaatselijke zeilclub, verzeker je niet. Een gloednieuw jacht van 12 meter lang wel, dan heb je zeker een bootverzekering nodig. En een tweedehands jacht van die lengte waarschijnlijk ook. Je kunt schepen verzekeren tegen schade en tegen verlies, bijvoorbeeld door diefstal, brand of doordat het gezonken is. Kijk wel goed naar de polisvoorwaarden. Wat zegt de polis over het vaargebied? Over de kracht van de wind? Of over wedstrijden. Vaak is schade die ontstaat tijdens races niet gedekt.

WA-verzekering

Zeker bij een groter schip is het een overweging om een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten, zodat je verzekerd bent voor schade die je zelf aanricht bij derden. Bijvoorbeeld als je tegen een ander schip aanvaard en dat schip raakt zwaar beschadigd. Als je dan niet verzekert bent heb je natuurlijk een groot probleem.

Met een Optimistje kun je natuurlijk ook schade veroorzaken, maar voor schade die je veroorzaakt met dit soort kleine bootjes kun je aankloppen bij de AVP.

Beschikbaarheid

In jouw zoektocht naar een geschikte bootverzekering moet je er rekening mee houden dat je een verzekeringsmaatschappij uitkiest die ten alle tijden beschikbaar is. De verzekeringsmaatschappij moet kunnen reageren wanneer jij dringend hulp nodig hebt. Deze hulp moet dan ook snel geboden worden wanneer er iets gebeurd is of wanneer je schade op een andere partij wilt verhalen. Zoek dit dan ook van tevoren goed uit voordat je een bootverzekering afsluit.