Een reisverzekering is handig. Zo’n verzekering keert uit als je met vakantie bent en je bagage wordt gestolen. Of als je bij het skiën een been breekt en met een gipsvlucht terug naar Nederland komt. Meestal moet je een gebied kiezen. De verzekering is alleen geldig in Europa. Of de dekking is juist wereldwijd. Reisverzekeringen bestaan uit een paar onderdelen, zoals de bagageverzekering, de ongevallenverzekering, een verzekering tegen geneeskundige kosten en een verzekering tegen onvoorziene kosten.

Bagage gestolen

Als je bagage gestolen wordt of zoekraakt, moet je ter plekke aangifte doen bij de politie zodat je bij thuiskomst zwart-op-wit iets kunt laten zien aan de verzekeraar. Met het melden van de diefstal aan de verzekeraar kun je wachten tot je weer thuis bent. Verwacht niet dat alle gestolen spullen vergoed worden. Reisverzekeraars gaan uit van maximum bedragen. Bovendien hanteert de verzekeraar afschrijvingspercentages. Jouw digitale camera werkt perfect en kan nog jaren mee. Maar de verzekeraar geeft er misschien weinig voor terug.

Doorlopende reisverzekering

Als je een paar keer per jaar met vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger. Een ander voordeel is dat je er dan ook niet steeds aan hoeft te denken om er een af te sluiten. Wel moet je goed nadenken over het aantal dagen dat je weg wilt gaan. Vaak geldt de dekking namelijk maar voor reizen van een beperkt aantal dagen. Als je bijvoorbeeld drie maanden wegblijft is de kans groot dat je niet verzekerd bent, terwijl je wel een doorlopende verzekering hebt. De maximale reisduur staat in de polis.

Onderzoek en vergelijk prijzen online

Het regelen lijkt veel werk, maar dat is het zeker niet. Zoals bij veel andere leningen zijn de tarieven en dekking online te vinden. Verschillende situaties en vakanties vragen om verschillende soorten dekking. De meeste verzekeraars hebben een website waar je je eigen reisverzekering samen kunt stellen. Veel eenvoudiger dan dit kan het niet, je kunt van achter je pc een persoonlijk pakket samenstellen voor de verzekering die je nodig hebt. Het kan ook handig zijn om meteen even te kijken naar een annuleringsverzekering. Zo’n verzekering keert uit als je een reis niet kunt maken omdat je bijvoorbeeld ziek bent of omdat iemand overlijdt.