Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is een verstandig idee. Als je een auto of motor hebt, moet je een WA-verzekering afsluiten, omdat dit verplicht is. Als je fietst hoeft dat bijvoorbeeld niet. Terwijl je als fietser natuurlijk ook heel wat schade kunt veroorzaken, waar anderen de dupe van worden. En niet alleen op de fiets, maar ook zonder dat je je in het verkeer begeeft. Stel dat er een bloembak van je balkon waait, die op het hoofd van een argeloze voorbijganger terechtkomt. Stel dat je bij de buren koffie drinkt en een glas rode wijn op hun gloednieuwe zandkleurige tapijt laat vallen.

Schade bij anderen

Als iemand anders schade lijdt door jouw toedoen en je bent aansprakelijk, dan draai je voor de kosten op. Soms is de schade te overzien, maar soms gaat het ook om aanzienlijke bedragen. Denk maar aan die bloembak op het hoofd van de voorbijganger. Misschien raakt die voorbijganger zo ernstig gewond, dat hij een paar weken of zelfs een paar maanden niet meer kan werken. Dat kan een claim betekenen die fors in de papieren loopt. Daarom is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Gezinspolis

Zo’n verzekering kun je individueel afsluiten, maar je kunt ook een gezinspolis nemen. Dan zijn al je huisgenoten automatisch verzekerd. Zelfs de hond, als die in zijn enthousiasme de nieuwe schoenen van de buurman opeet. Echter niet alle schade wordt gedekt. Bijvoorbeeld niet de schade die je veroorzaakt tijdens het uitoefenen van je beroep. En ook niet schade die je opzettelijk veroorzaakt. Als je kinderen per ongeluk een bal door de ruit van de buren gooien, wordt de schade wel vergoed. Maar als ze die bal expres door de ruit gooien, keert de verzekeraar niet uit, behalve bij heel jonge kinderen.

Onderzoek en vergelijk prijzen online

Belangrijk is dat je online gaat vergelijken tussen de verschillende verzekeraars. Kijk hierbij goed naar de tarieven die ze vragen en de dekking die ze bieden. Vergelijk deze dan met elkaar en maak een goede keuze voor jou persoonlijk.