Een fietsverzekering is geen vanzelfsprekendheid. Een gloednieuwe auto verzeker je. Maar een gloednieuwe fiets? Als er schade is aan de fiets, vergoedt de verzekeraar de reparatiekosten. Het is de vraag of je daarvoor een verzekering nodig hebt. Die kosten kun je zelf wel dragen.

In Nederland worden echter regelmatig fietsen gestolen, omdat ze veel opleveren en tegenwoordig vaak duur zijn. Een fietsverzekering sluit je dan ook af, omdat je wilt dat je fiets verzekerd is tegen diefstal.

Kosten

Meestal krijg je de eerste twee jaar 80% van de aankoopprijs terug. Daarna loopt dat percentage terug tot 65% of 50% als de fiets een jaar of drie, vier oud is. Dit kost je, afhankelijk van het gebied waar je woont, een paar honderd euro per jaar. Heb je dat ervoor over? Als je het geld voor de premie zelf opzij zet, kun je bij diefstal eenvoudig een tweedehands fiets kopen. Die is echter waarschijnlijk niet zo mooi als de gestolen fiets.

Wel of niet verzekeren is dan ook vaak een heel persoonlijke keuze. Is je fiets veel waard of is je fiets niet veel waard? Wil je de gok wagen of wil je de gok niet wagen? Dit is aan jou!

Gestolen uit de schuur

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je fiets thuis uit de schuur gestolen wordt. In dat geval kun je vaak terugvallen op je inboedelverzekering. Hier zit echter heel veel verschil in tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen en het beleid wat ze er op na houden. Het is dus heel belangrijk bij het afsluiten dat je een vergelijking maakt tussen de maatschappijen.

Hoeveel krijg je terug?

Het belangrijkste gegeven bij de uitkering van een fietsverzekering is de waarde van de fiets op dat moment. Als een fiets vijf jaar oud is worden de kosten van een nieuwe fiets genomen minus de afschrijvingen in die vijf jaar. Als je een verzekering hebt die alle kosten volledig dekt, dan wordt de fiets volledig vervangen zonder de afschrijvingen.