Een caravanverzekering is niet verplicht, want schade aan derden die je met je caravan veroorzaakt, valt onder de WA-verzekering die je voor je auto hebt afgesloten. Tenminste, als de caravan vastgekoppeld zit aan de auto. Maar dat zal bij het veroorzaken van schade altijd het geval zijn.

Omdat een caravan duur is, zul je waarschijnlijk ook een casco-verzekering afsluiten tegen schade of diefstal. Net als bij schepen moet je op het gebied letten dat in de polisvoorwaarden genoemd wordt. Biedt de verzekering een wereldwijde dekking, of alleen in Europa? En net als bij de WA-verzekering voor auto’s geldt er een no-claimkorting, dus als je wilt claimen kun je beter van tevoren even berekenen of dat wel gunstig is.

Vergelijk en informeer

Lang niet iedere verzekering is hetzelfde. Zo zijn er heel goedkope caravanverzekeringen die aangeboden worden door verzekeringsmaatschappijen. Deze zijn echter vaak lang niet zo goedkoop als men doet lijken. Hier kom je vaak later pas achter als je gaat vergelijken met andere verzekeringsmaatschappijen die dezelfde prijzen vragen. Dan blijkt dat zij veel meer dekking bieden dan die goedkope maatschappij. Vergelijk daarom van tevoren de verschillende verzekeringen goed zodat je er zeker van bent dat de dekking ook bij jou persoonlijk en jouw caravan past.

Alleen in de zomer?

De meeste mensen gebruiken hun caravan alleen in de zomermaanden. In de winter staat de caravan in een stalling. Veel van de verzekeringsmaatschappijen bieden dan alleen een caravanverzekering bij zeer goede beveiligingsmaatregelen. Bij weer anderen is de verzekering extra duur, omdat er het risico van diefstal is. Er zijn echter ook verzekeringsmaatschappijen waarbij dit niet is, maar waarbij de premie dan vaak iets hoger is.

Bij sommige verzekeraars kun je een verzekering afsluiten voor een deel van het jaar. Maar dat is niet altijd goedkoper dan een verzekering die het hele jaar door dekking biedt. Er zijn ook verzekeraars bij wie je de dekking een paar maanden kunt opschorten. Het deel van de premie dat je dan niet gebruikt, reserveer je voor de periode waarin je wel dekking wilt.