Als je een auto hebt, ben je wettelijk verplicht een WA-verzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt de schade die je toebrengt aan derden. Dus als je een ongeluk veroorzaakt waardoor iemand anders schade lijdt, vergoedt de verzekeraar deze kosten. De WA-verzekering keert ook uit als er iets mis gaat terwijl iemand anders jouw auto bestuurt. Tenminste, als die andere bestuurder toestemming van jou heeft om in je auto te rijden. Als je auto gestolen is en de joyrider veroorzaakt een aanrijding, vergoedt de WA-verzekering namelijk niets. WA-verzekeringen zijn ook wettelijk verplicht als je motor, brommer of scooter rijdt.

De premie van WA-verzekeringen

De premie van de WA-verzekering voor motoren stijgt naarmate de cilinderinhoud van de motor groter is. Bij de premies voor bromfietsen en scooters zijn er vergelijkbare variaties. Voor een snorfiets of een fiets met hulpmotor (die vallen officieel ook onder de bromfietsen, dus de WA-verzekering is verplicht) betaal je minder premie dan voor een scooter of een ‘echte’ bromfiets. En voor een scooter waarvoor een helm verplicht is, betaal je weer meer premie dan voor een scooter waar je zonder helm mee mag rijden.

Als je zelf door toedoen van een andere gemotoriseerde weggebruiker schade lijdt, keert de WA-verzekeraar van die andere weggebruiker uit. Een enkele keer zijn mensen niet verzekerd. In dat geval kunnen gedupeerden een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Motorrijden in de zomer

Heel veel mensen met een motor gebruiken hun motor alleen in de zomer. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om de motor alleen in die periode te verzekeren. Op het eerste gezicht lijkt dat een besparing, maar een zomer WA-verzekering is niet altijd goedkoper dan een WA-verzekering die het hele jaar geldig is.

WA verzekeringen vergelijken

In jouw zoektocht is WA verzekeringen vergelijken heel belangrijk. Bij ons heb je hier de mogelijkheid voor en kan je persoonlijke berekeningen maken. Pas als je dit grondig gedaan hebt is het verstandig om een WA-verzekering af te sluiten.